Religie & Corona

Hallo,

In deze post leg ik de link met religie. Wanneer er een ramp heeft plaatsgevonden worden mensen religieuzer. Er moet namelijk iets zijn om op terug te vallen, je zoekt een houvast. Ook tijdens de huidige Coronacrisis is dit het geval. Mensen bidden (samen) tegen het coronavirus.

Onvoorspelbaarheid

De voorspelbaarheid speelt een belangrijke rol in de religiositeit. Bij gebeurtenissen die te voorspellen zijn, zoals een belangrijk een sollicitatiegesprek, kiezen mensen er liever voor om de oorzaak van de stress weg te nemen dan dat ze zich tot het geloof wenden. Bij onvoorspelbare gebeurtenissen is dit omgekeerd. Een aardbeving is lastiger te voorspellen en hier neemt de religiositeit wel toe. 

"Na een grote ramp moet er iets voorhanden zijn om op terug te vallen”, zegt Hanneke Muthert, universitair docent psychologie van religie aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Je zoekt houvast. Een totaal gebrek aan betekenisgeving is na een ramp nauwelijks vol te houden.”

Corona & Religie 

Zoals mensen gemiddeld meer religieus worden na een aardbeving, is de behoefte aan gebed sinds de uitbraak van het coronavirus wereldwijd toegenomen. Dit geldt zowel voor christenen als moslims en zelfs in geseculariseerde landen als Denemarken. 
Paus vraagt alle religies samen te bidden tegen coronavirus - Katholiek  Nieuwsblad
Theologen houden zich al eeuwen bezig met lastige vragen. Waarom een almachtige, goede God slechte dingen laat gebeuren. Dit raadsel wordt ook het ‘theodiceeprobleem’ genoemd. ‘Theodicee’ komt van het Grieks theos (God) en dikè (rechtvaardiging). Het gaat dus over de vraag hoe een almachtige God rechtvaardig kan zijn als Hij ook ‘het kwaad’ toelaat of er zelfs voor zorgt dat mensen lijden.


Great Fire 1666

Grote brand van Londen - Wikipedia

In 1666 vond de grote brand van Londen (Great Fire of London) plaats van 2 tot 5 september. Het was een stadsbrand die een groot deel van de Engelse stad verwoestte, waaronder de City of London. Er werden ongeveer 70.000 van de 80.000 huizen in de City verwoest.



De brand kan verklaard worden als een Godsoordeel, maar hier bestonden er verschillende meningen over. De royalisten waren ervan overtuigd dat het een straf was voor de onthoofding van Karel I van Engeland. De katholieken zien hun vervolging als oorzaak  terwijl de puriteinen dachten dat Londen als poel van zonde en verderf het lot van Sodom en Gomorra niet had kunnen ontlopen.


Bibliografie

Booger, D. (2020). De coronacrisis en de comeback van religie. Geraadpleegd op 6 juni 2020 via https://www.nporadio1.nl/opinie-commentaar/22998-de-coronacrisis-en-de-comeback-van-religie

Duiveman, A. (2020). Christelijker door de coronacrisis. Geraadpleegd op 5 juni 2020 via https://www.nemokennislink.nl/facesofscience/blogs/christelijker-door-de-coronacrisis/

Roetman, B. (2020). Natuurrampen maken de mens religieuzer. Geraadleegd op 5 juni 2020 via https://www.trouw.nl/religie-filosofie/natuurrampen-maken-de-mens-religieuzer~b9c54f23/

Wikipedia. (z.d.). Grote brand van Londen. Geraadpleegd op 5 juni 2020 via https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_brand_van_Londen



Reacties

  1. Hey Arjeta,
    Interessant om te lezen en leuk dat je deze vergelijking maakt. Ik kan me er goed inleven, want ik zie dat ik ook meer aandacht hecht aan mijn geloof wanneer het minder goed gaat.

    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Arjeta,

    Interessant idee om het verband tussen geloof en moeilijke tijden te beschrijven!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Klimaatverandering

De Grote Depressie

Ebola vs Corona