SARS & MERS
Hoi iedereen,
Hier ben ik weer met mijn blog over het coronavirus. In deze blog ga ik
jullie een eerste vergelijking geven van het coronavirus COVID-19 met een
gelijkaardaig virus van vroeger. Ik zal het hebben over het SARS- en MERS-virus. Het
is zeker ook interessant om te zien hoe sterk COVID-19 op vorige virussen lijkt.
Zoals ik in mijn vorige blog zei behoren coronavirussen tot een grote
familie van virussen. Hier zal ik de andere twee varianten bespreken, namelijk
het SARS-virus en MERS-virus.
Wat is het SARS-virus en hoe is het ontstaan?
SARS-virus (Severe Acute Respiratory Syndrome = ernstig acuut ademhalingssyndroom) brak uit in 2003 in Azië, waar bijna 800 mensen stierven. WHO stelde vast dat SARS werd veroorzaakt door een onbekend Betacoronavirus. De eerste gevallen verschenen in China en verspreidde zich verder naar andere landen. In België zijn er geen gevallen geregistreerd.
Symptomen
De symptomen van dit virus zijn koorts (min 38°C), spierpijn, hoofdpijn, keelpijn, droge hoest en kortademigheid. Deze symptomen treden meestal op van 2 tot 7 dagen na de besmetting, maar soms ook na 1 tot 14 dagen. De patiënt met dit virus wordt geïsoleerd verpleegd om zo de verspreiding te voorkomen. De ziekte heeft voor 5-15% van de gevallen een dodelijke afloop. Ouderen zijn het meest kwetsbaar maar voor jongeren is het zeker ook gevaarlijk.
Wat is het MERS-virus en hoe is het ontstaan?
MERS-virus (Middle East Respiratory Syndrome-virus) is ook een coronavirus dat in 2012 werd ontdekt in verschillende landen in het Midden-Oosten (eerste geval in Saoedi-Arabië) en in Zuid-Korea. Het virus werd gevonden bij dromedarissen in het Midden-Oosten en is waarschijnlijk zo op de mensen overgedragen. Het virus dankt zijn naam aan de regio waar het voor het eerst is opgedoken en waar ook de meeste gevallen vandaan komen. Hierbij zijn in totaal ongeveer 700 mensen gestorven. Ook het MERS-virus is een soort Betacoronavirus dat lijkt op het SARS-virus. Het MERS-virus wordt soms vergeleken met het SARS-virus. Het zijn beide coronavirussen, maar van een ander type met andere eigenschappen.
Symptomen
Symptomen hier zijn koorts, hoesten, kortademigheid, problemen met de ademhaling en sommige patiënten hebben diarree. Het virus kan leiden tot een ernstige longontsteking. De ziekte heeft hier voor 30% een dodelijke afloop. Ook in België zijn hier geen besmetting van vastgesteld. Bij jonge patiënten is de ziekte minder erg.
Link met coronavirus COVID-19
Deze virussen lijken sterk op het huidige coronavirus. We zien dat de symptomen van beide ziektes sterk gelijken op die van coronavirus COVID-19 zoals hoesten, koorts en kortademigheid. Beide ziektes hebben ook een dodelijke afloop, wat we dus ook kunnen zien bij het huidige virus. Alle drie de virussen dragen de naam coronavirus doordat ze zo sterk op elkaar gelijken.
Ziezo, dit was het voor vandaag! Ik sluit deze blog af met een meme:
Bibliografie
RIVM. (z.d.). MERS-virus. Geraadpleegd op 20 april 2020 via https://www.rivm.nl/mers-coronavirus
Wikipedia. (z.d.). Severe Acute Respiratory Syndrome. Geraadpleegd op 20 april 2020 via https://nl.wikipedia.org/wiki/Severe_Acute_Respiratory_Syndrome
Reacties
Een reactie posten