Oorlog

Hallo 

Vandaag geef ik een nieuwe vergelijking van het coronavirus COVID-19. We horen vaak over de coronacrisis dat we ons in een oorlog bevinden. Het virus is als een vijand die we moeten verslaan en waar dokters en verplegers frontsoldaten zijn. We hebben een vijand er moet gestreden worden. Hier leg ik uit waarom dit virus met een oorlog vergeleken wordt. 


Nederlanders in de Korea-oorlog | IsGeschiedenisWereldwijde oorlogsvergelijking

Van over de hele wereld wordt het coronavirus met strijd en oorlog vergeleken. In de Verenigde Staten spreken ze al over de Civil War en noemt president Trump zichzelf een "wartime president". In Groot-Britannië wordt er over een "major battle" gesproken en bij de Fransen gaat het om de uitspraak "nous sommes en guerre". 

Onzekerheid 

Pobreza extrema pode atingir 62 milhões de crianças - Record TV EuropaDe situatie waarin we zitten roept vooral angst en onzekerheid op. We willen een toekomstperspectief creëren waar we kunnen zien wat er de komende weken, maanden en jaren gaat gebeuren. We kennen de situatie niet en we voelen er ons bedreigd door. We voelen ons eenzaam, onveilig en we worden geremd in onze vrijheden. In tijden van dreigende schaarste begonnen mensen ook massaal etenswaren, brandstoffen en gebruiksproducten in te slaan. Hamsteren bestond toen ook. Dit waren ook problemen waar  men in een oorlog mee kampte.  

Zelfde vragen als in WOII

Hoe lang gaat dit duren? Wat voor impact gaat dit hebben? Hoeveel slachtoffers zullen er zijn en wie hoort daar bij? Is er verzet mogelijk en zo ja, hoe moet dat er dan uitzien? Wat voor prijs gaan we daarvoor betalen?” Dit zijn vragen die we ons nu bij het virus stellen die ook van toepassing waren tijdens WOII.



We hopen natuurlijk allemaal dat we weer van onze vrijheden kunnen genieten en we terug een normaal leven kunnen lijden. 


Bibliografie

Siemen, M. (2020). Dit is waarom we de coronacrisis met de oorlog vergelijken. Geraadpleegd op 15 mei 2020 via https://www.scientias.nl/dit-is-waarom-we-de-coronacrisis-met-de-oorlog-vergelijken/

De Smet, H. (2 april 2020). Praten over de coronacrisis: oorlog, straf of ramp? Geraadpleegd op 15 mei 2020 via https://www.eoswetenschap.eu/geschiedenis/praten-over-de-coronacrisis-oorlog-straf-ramp

Reacties

  1. Leuk dat je het virus vergelijkt met de oorlog. Heel interessant dat het eigenlijk een beetje een oorlog is waar we inzitten. Ergens ook angstaanjagend. Toffe blog!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Klimaatverandering

De Grote Depressie

Ebola vs Corona