Ebola vs Corona

Hallo iedereen,


Zoals je kunt zien aan de titel van deze post heb ik ervoor gekozen om het Coronavirus met de Ebola ziekte te vergelijken. Een paar dagen geleden hoorde ik dat er een nieuwe epidemie van het Ebolavirus in Congo is uitgebroken. Het deed me wel even schrikken om dit te horen, aangezien we nog steeds met het coronavirus zitten. Vandaar dat ik ook op het idee kwam om hier een vergelijking mee te maken. 

Ebola 

The virus detective who discovered Ebola in 1976 - BBC NewsEbola is een besmettelijke ziekte dat veroorzaakt wordt door het Ebolavirus waar mensen aan dood kunnen gaan. Van dat virus bestaan er verschillende varianten. De ziekte is zeldzaam en komt voor in landen in Midden-Afrika.  De naam komt van de Congolese rivier Ebola, die langs een dorp stroomt waar de ziekte in 1976 voor het eerst werd vastgesteld . Op dat moment was er ook al een ebola-epidemie in Soedan. 


Het Ebolavirus behoort tot de familie filovirussen, waar ook ziekteverwekkers als het Marburgvirus en het Cuevavirus toebehoren. Deze filovirussen komen ook voor bij Afrikaanse vleermuizen. Door de ontlasting, bloed, urine en het speeksel (door een beet) van de vleermuizen kan men besmet worden. Mensen die op deze dieren jagen en het vlees eten kunnen dus ook besmet raken met ebola. Door contact met bloed of ander lichaamsvocht van besmette dieren kan iemand ook ebola krijgen.

Ebola is een zoönose, een ziekte die vanuit wilde dieren op de mens kan worden overgedragen. In een vorige blog vertelde ik dat het Coronavirus ook een zoönose is. Dit virus is dus ook van dier op mens overgedragen. We zien hier dus ook een gelijkenis in. 

Vergelijking Covid-19: 

In beide ziekten kan het virus een aantal dagen overleven op oppervlakken die weinig  gereinigd worden. Hygiëne is hier dus heel belangrijk. Minder hygiëne zorgt voor meer kansen op vliegensvlugge verspreiding van het virus. 

Om te voorkomen dat deze virussen zich verder verspreiden, worden patiënten in zeer strikte quarantaine geplaatst. Voor het medisch personeel worden ontsmettingssassen geïnstalleerd. Tijdens een epidemie wordt de bevolking correct ingelicht over de ziekte en over voorzorgen waarmee het risico op besmetting kan worden verkleind. 

Er is vandaag de dag nog steeds geen behandeling voor de beide virussen. Men kan dze virussen bestrijden door de handen te wassen en contact met besmette mensen en dieren te vermijden.


Bibliografie

Artsten Zonder Grenzen. (2016). Ebola. Geraadpleegd op 3 juni 2020 via https://www.msf-azg.be/nl/thema/ebola

Greshko, M. (2019). Wat is het ebolavirus – en is er een remedie? Geraadpleegd op 3 juni 2020 via https://www.nationalgeographic.nl/wetenschap/2019/04/wat-het-ebolavirus-en-er-een-remedie

Moreels, R. (2020). Na ebola, nu corona: bedenkingen van een humanitair chirurg. Geraadpleegd op 3 juni 2020 via https://www.mo.be/opinie/na-ebola-nu-corona-bedenkingen-van-een-humanitair-chirurg

Thuisarts.nl. (2014). Ik wil meer weten over ebola. Geraadpleegd op 3 juni 2020 via https://www.thuisarts.nl/ebola/ik-wil-meer-weten-over-ebola#hoe-herken-ik-ebola

Reacties

  1. Hey Arjeta!
    Interessant dat je de link legt tussen deze 2! Ook een leuk weetje dat ebola afkomstig is van de naam van een rivier.

    Groetjes Axana

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Klimaatverandering

De Grote Depressie