Coronaracisme

Dag iedereen,
In deze blog wil ik jullie tonen hoe racisme in deze coronatijden ook tot uitdrukking kan komen. Vanaf de wereldwijde opkomst van het coronavirus werden vooral Chinezen en mensen met een Aziatisch uiterlijk sterk geviseerd. Racisme is nog steeds een structureel probleem in onze samenleving en dit uit zich ook nog eens als gevolg van de coronacrisis. 

Coronaracisme in de dagelijkse sfeer 

Kinderen krijgen racistische opmerkingen over corona-virus | NOS ...Na de uitbraak van het coronavirus nemen de racistische opmerking over de Chinezen toe. Niet alleen op sociale media duiken er veel racistische opmerkingen op, ook in het echt krijgen mensen met een Chinese afkomst of Aziatisch uiterlijk te maken met kwetsende opmerkingen. De racistische opmerkingen die ze te horen krijgen zijn "dat alle Chinezen corona hebben” of “Jullie verdienen het als jullie zo een rare dingen eten!”. 
Mensen gedragen zich ook ongemakkelijk tegenover mensen met een Aziatische afkomst. Dit coronarasisme treed zeker niet alleen op in West-Europese landen. Het blijkt een wereldwijd fenomeen te zijn. Zo willen ze in Thailand, Maleisië en Indonesië alle Chinezen uit het land zetten. 

Coronaracisme in de politiek

Hier zien we een duidelijk voorbeeld dat Donald Trump gebruikte in zijn uitspraak. Hij sprak over het "Chinese virus". Deze beledigende uitspraak zou mogelijk haat hebben aangewakkerd in de VS. 

Aziaten gediscrimineerd vanwege corona-uitbraak: 'Ik ben geen ...Coronacrisis op sociale media

Ook op sociale media komen er haatreacties. Dit was ook zo het geval toen vluchtelingen de overtocht naar Engeland wilden maken. Op sociale media geven mensen de schuld aan iedereen met een Aziatische achtergrond. Dat leverde racistische commentaar op. Mensen van Aziatische afkomst spreken zich op sociale media uit met #JeNeSuisPasUnVirus: ik ben geen virus.

Link: racisme in Amerika in de 20e eeuw 

Na de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) werd de rassenscheiding in Amerika officieel afgeschaft, maar in de praktijk was hier weinig van te merken. Er werden opnieuw wetten ingevoerd die de zwarte bevolking achterstelden ten opzichte van de blanke bevolking. Zo moest de zwarte bevolking in sommige staten in het openbaar vervoer gescheiden van de blanke bevolking zitten en was het voor zwarte mensen in sommige zuidelijke Amerikaanse staten een stuk lastiger om te stemmen. 
Opinion: Rosa Parks, Barack Obama believed in charter schoolsEen belangrijke naam die zich tegen de discriminatie inzette was Rosa Parks. Zij weigerde haar plaats af te staan aan een blanke, terwijl de wet dit wel voorschreef. 
Daarna begon Martin Luther King een busboycot in Montgomery. Hierdoor werd de scheiding van blanken en zwarten in bussen afgeschaft. De scheiding tussen blanken en zwarten werd tijdens de rechtszaak van Rosa Parks onwettig verklaard. De Civil Rights Movement kregen meer aandacht en dit leidde tot de invoering van de Civil Rights Act in. Als gevolg werden de belangrijkste vormen van rassendiscriminatie in de Verenigde Staten officieel verboden.

We zien dat in de beide vormen van racisme het woord gebruikt wordt om vooroordelen, geweld, discriminatie of onderdrukking door opvattingen over raciale verschillen aan te duiden. 

Bibliografie

IsGeschiedenis. (Z.d.). Rassenscheiding in de Verenigde Staten in de 20e eeuw. Geraadpleegd op 29 mei 2020 via https://isgeschiedenis.nl/nieuws/rassenscheiding-in-de-verenigde-staten-in-de-20e-eeuw

NOS. (2020). Aziaten gediscrimineerd vanwege corona-uitbraak: 'Ik ben geen virus'. Geraadpleegd op 28 2020 mei via https://nos.nl/artikel/2320985-aziaten-gediscrimineerd-vanwege-corona-uitbraak-ik-ben-geen-virus.html

MO. (2020). COVID-19-racisme tegen Aziaten neemt toe. Geraadpleegd op 28 mei 2020 via https://www.mo.be/nieuws/covid-19-racisme-tegen-aziaten-neemt-toe

Slaats, J. (2020). Corona en racisme: een beschamend facet van de pandemie. Geraadpleegd op 28 mei 2020 via https://kifkif.be/cnt/artikel/corona-en-racisme-een-beschamend-facet-van-de-pandemie-8828

Reacties

  1. Dag Arjeta.

    Ik heb onlangs op mijn blog ook de link gelegd tussen het coronavirus en racisme n.a.v. George Floyd. Ik had bij deze redenering rond racisme nog niet stilgestaan. Interessant en goed dat je dit meldt!

    Groetjes Axana

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Arjeta

    Belangrijk dat je hierover schrijft. Dit probleem wordt niet genoeg besproken, ook al lijden velen hieronder tijdens de coronacrisis. Naast zich al onveilig te voelen door het virus, moeten zij zich nu ook zorgen maken over racisme.

    Groetjes, Aicha

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Klimaatverandering

De Grote Depressie

Ebola vs Corona