De Grote Depressie

Hallo

Welkom op mijn nieuwe blog waar ik een nieuwe vergelijking geef van het Coronavirus. Dit keer zal ik het hebben over de impact op onze economie. Dit virus heeft wereldwijd gezorgd voor een chaos in de economie. Ik verwijs daarom graag naar een belangrijke gebeurtenis die zich heeft voorgedaan rond de jaren 30. 

24 oktober 1929 - Zwarte DonderdagBeurscrash 1929

De wereldwijde economische crisis is ontstaan na de beurscrash in New York in 1929, waarbij de aandeelprijzen op Wall Street inzakte. Als gevolg hiervan kende dit een bankencrisis en internationale schuldencrisis. Dit wordt gezien als een lange periode van krimp in de economie en een grote werkloosheid.


Poster in het kader van de New Deal New Deal

Na de beurscrash gingen heel veel Amerikaanse banken failliet en steeg de werkloosheid enorm. De toenmalige President Franklin Delano Roosevelt voerde een herstelpolitiek om de Grote Depressie aan te pakken, de New Deal. Hiermee zou men de Amerikaanse economie en de werkgelegenheid weer herkrijgen. Het gevolg was dat de Amerikaanse economie in de jaren 1930 stabiliseerde en in 1936 waren er zelfs tekenen van herstel. In 1937 verergerde de Depressie weer en de werkloosheid bleef aangroeien.

Deze politiek had wel degelijk effect. Om de koopkracht een duwtje te geven, liet hij in 1938 5 miljard dollar in de Amerikaanse economie stromen. Na WOII kon men van echt herstel spreken.


Gelijkenis met Coronacrisis

De werkloosheid van nu kunnen we vergelijken met de werkloosheid van toen. Vooral in de VS wordt er vaak een vergelijking gemaakt met de Grote Depressie. Vier jaar na de beurkrash, in 1933, bedroeg de Amerikaanse werkloosheid 25%. Het lijkt alsof we dit percentage nu ook zullen bereiken. In Amerika is de werkloosheid in april al naar 14,7% opgelopen, in februari was dit nog maar 3,5%.


Bibliografie

Beunckens, M. (2020). Wordt deze crisis een nieuwe grote depressie?Geraadpleegd op 27 mei via https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/15/wordt-deze-crisis-een-nieuwe-grote-depressie-a3999887

Redactie. (2019). De crisisjaren (1929-1939) – De Grote Depressie. Geraadpleegd op 27 mei via https://historiek.net/crisisjaren-1930-economische-crisis/78555/

Z.n. (z.d.). 1933: De Grote Depressie en New Deal politiek. Geraadpleegd op 27 mei via https://tiogatours.be/voorpret/infotheek/geschiedenis/amerika/1933--grote-depressie-_-new-deal/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Klimaatverandering

Ebola vs Corona